Var rädd för det som är logiskt att vara rädd för

Våra rädslor och åsikter kring mat är ofta inte logiska.

 

Precis som vi är rädda för att flyga, och känner oss trygga i taxin till flyget, när det borde vara precis tvärtom, rent logiskt.

Denna rädsla får oss att tro att fettet vi äter är detsamma som fettet runt våra midjor. Vi är rädda för att göra kostförändringar men vi är inte rädda för syntetiska piller...

De första svenska kostråden togs fram på 70-talet. Min kurskompis Kajsa sammanfattade det bra: "Var folk ovanligt förvirrade vid den här tiden kring vad de skulle äta?"

Ja, var det så? Stod människor i butikerna och tänkte "Herregud, vad ska jag äta?! Kan inte någon ta fram en tallriksmodell?"

Knappast. Därför att helt andra intressen styr än att man från Livsmedelsverkets håll vill hjälpa oss stackars förvirrade medborgare.

Har vi i sådana fall blivit mindre förvirrade?

Knappast.

Först skulle vi äta 6-8 brödskivor om dagen, det smög man senare ut ur kostråden på ett diskret sätt. Sen har man tagit fram en tallriksmodell där man likställer naturligt mättat fett med transfett, och där man dessutom undrar, var är fettet på tallriken? 

Man tar fram kostråd för gravida som skapar gigantisk förvirring, eftersom de varierar från år till år.

Bäbisar/små barn ska ammas med den feta bröstmjölken för att sedan börja på dagis där de serveras lättmjölk med ditsatta vitaminer som deras kroppar inte kan ta upp eftersom D-vitaminet är fettlösligt och lättmjölken inte innehåller något fett...

Logiskt och skapar inte förvirring? Ett-åringarna ska skyddas mot framtida hjärtproblem genom lättmjölk och margarin?

Man manipulerar med livsmedlen så att de ska likna orginalen.

"Margarin berikas traditionellt med A- och D-vitamin för att efterlikna mängden av dessa vitaminer i smör" säjer Livsmedelsverket. Logiskt? Att tillverka en onaturlig produkt som ska efterlikna den naturliga och sedan tillsätta vitaminer som finns helt naturligt i den riktiga produkten, smör.

 

Om människor går emot Livsmedelsverkets rekommendationer och blir både smalare och friskare, är det då logiskt att tro att dessa människor inte har bättre koll på hur de själva mår än vad Livsmedelsverket har?

Var inte rädd för det som inte är logiskt att vara rädd för när det gäller mat!

Var istället rädd för när man från industrins sida försökt kopiera orginalet, och påstår att detta är en bättre variant för oss, än det vi kan få tag i naturligt

 

Var rädd för:

  • Konstgjorda fetter
  • Alltför mycket tillsatser. Vänd på förpackningen och ställ frågan "Är det här något som verkar bra för hälsan?"
  • Glutamat, E621
  • Mat med väldigt lång hållbarhet
  • Socker som finns i livsmedel som det inte borde finnas socker i
  • Konstgjort "socker", som glukossirap, majsstärkelse, modifierad stärkelse, potatisstärkelse, dextros, maltodextrin osv, osv...
  • Nyckelhålsmärkningen (undantag finns dock).  Lightprodukter där man ersatt naturligt fett med onaturligt socker...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • åse » LCHF-frallor:  ”Omnomnom! Kram på dig! ”

  • Eva » På paradisön! Bilder:  ”Minns när jag var på 3 dygns dyktur till Similan islands. All mat lagades ombord..”

  • ingrid » I Malaysia !:  ”Fina bilder på vacker natur kombinerat med lite reseanteckningar från Er resa lå..”

  • Eva » I Malaysia !:  ”Grattis till uppgraderingen! Tror det har hänt mig en gång och vi förstod rätt s..”

  • Eva » Packar, äter och fixar:  ”Ha det underbart!”

  • Inger » Snaaaart semester! :  ”Önskar er en härlig semester ! Älskar er ❤️❤️❤️”

  • Matilda » JAG FLYTTAR TILLBAKA!:  ”Kul att du är tillbaka! :-) Befinner mig själv i Asien sen två veckor tillbaka, ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln