Choklad, Rättvist och gott!

Funderar på att börja sälja den här chokladen för den är svår att få tag i! Priset i butik ca 70 kronor för 70 gram, jag hoppas kunna få till ett bättre pris!

Chokladen är 85%-ig och innehåller såklart inga konstigheter! Den är väldigt god och inte bitter utan med en lätt vaniljsmak.

 

Om du är intresserade av att köpa och prova på chokladen framöver, mejla mig så jag kan stämma av intresset:

 

info@kostvagen.se

 

Mer om chokladen:

 

”Kallari Ekologisk Choklad mer Fair än Fairtrade”

Västvärldens stora intresse för kvalitetschoklad har öppnat upp till ett nytt liv för Kichwaindianerna i Amazonas regnskog i Ecuador.

Kallari är ett unikt kooperativ som bildades i slutet av 1990-talet av en grupp kakaobönder och har idag utvecklats till en fabrik som producerar choklad som både är ekologisk om mer rättvis än rättvisemärkt och där indianerna själva får ta del av hela förtjänsten.

 

Att livnära sig på att odla kakao är ofta ett liv under tuffa förhållanden. Förtjänsten hamnar i de flesta fall hos mellanhänder och för att klara sig tvingas många sälja sin mark eller avverka unik och dyrbar regnskog. Kichwaindianerna tröttnade på detta. De lever mitt i Ecuadors otillgängliga djungel och har sedan länge ägnat sig åt kakaoodling. Trots hög kvalitet på kakaon har betalningen varit dålig. För att tjäna mer pengar kom de fram till att de på något sätt också måste ta hand om chokladproduktionen istället för att till underpris sälja kakaon till inköpare som i sin tur sålde de vidare till producerande företag.
 

Första steget var att frakta kakaon till handelsstaden Guayaquil och sälja den där istället för till uppköparna i byarna. Trots en resa på cirka 40 svenska mil blev det en lönsammare affär då de fick mer än dubbelt så mycket betalt.
År 1997, då de under fyra år framgångsrikt sålt sin kakao i Guayaquil tog de ytterligare ett steg och bildade kooperativet ”Kallari” (som kan översättas med start eller början). Familjerna som anslöt sig till kooperativet började odla sin kakao helt utan bekämpningsmedel och kunde därmed erbjuda marknaden helt ekologiska kakaobönor. Vi den tidpunkten var ekologisk kakao en raritet.
Kooperativet växte allt eftersom liksom medlemmarnas självförtroende. De tog ytterligare steg och började sälja sina bönor direkt till chokladproducenter och så småningom började de tillverka sin egen choklad.

Idag är omkring 850 Kichwafamiljer i drygt tjugo samhällen medlemmar i Kallari. Vissa mer eller mindre isolerade i det delvis väglösa landet och andra med vägar mer tillgängliga. De isolerade samhällena har i genomsnitt odlingsarealer på cirka 50 hektar där upp emot 80 procent fortfarande är regnskog.

Efterfrågan på chokladen ökar stadigt och fler familjer kommer behövas i kooperativet. Idag måste de köpa kakao från andra odlare i regionen för att klara produktionen, odlare som inte är direkt anslutna till Kallari men som tjänar lika mycket pengar på sina bönor som Kichwaindianerna gör. Förra året fick omkring tvåtusen familjer del av Kallaris intäkter och antalet ökar hela tiden. Genom kooperativet får alla odlare i regionen hjälp med exempelvis plantering av kakaoträd och växter som fungerar som bekämpningsmedel. Kallaris medlemmar erbjuds även utbildning och hälsoförmåner i och med kooperativets intäkter, flygande doktorer är något som håller på att bli verklighet i det otillgängliga området.

Varje chokladkaka som säljs stöttar arbetet med en hållbar utveckling och bevarandet av en av världens viktigaste naturhabitat vars tillstånd påverkar hela jordens klimat.

Etiketter: choklad

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln