Att leva utan att banta

Bantning och att försöka ändra livvstil är ett projekt som man skulle kunna rita ett snyggt flödesschema över... Eller en cirkel, eftersom det är så lätt att det loopar och man bara går runt runt…

 

- Först går det massor av tid där man tänker "Jag borde..." "Jag borde inte..." "Sen..."Inte just nu..." "Orättvist, varför går JAG upp i vikt!"... Sen plötsligt händer det, dagen D infaller sig när man ska påbörja sin diet. Ofta är det en måndag. Ny vecka, nytt liv? Målet kan se olika ut men är oftast kortsiktigt av typen "Jag vill gå ner 5-10-15-20 kg snabbt, så det är över sen". Fortast möjligt är ofta bra, oavsett om det tagit 5-10-15-20 år att samla på sig kilona.

 

- Bantning påbörjas. Man dricker soppor, äter sallader, äter mindre godis, försöker låta bli bullarna... Ju mindre energi du klarar dig på, desto mer går du ner i vikt. Därför kan sopp-kurerna vara en aha-upplevelse. När man väl kommer över den värsta paniska hungern så hamnar man i ett läge att man går ner i vikt, och man slipper ta ställning till vad man ska äta om man går på en helt ren kur. Enkelt. Men vad händer i kroppen? Jo, kroppen gillar inte att utsättas för svält, vilket den gör om man äter 500-800 kalorier per dag, så drar kroppen snabbt ned på energiförbrukningen under temat "Nu är det svält, försök håll i fettet!".

 

- Bantning avslutas. Antingen för att man inte orkar längre, eller för att man gått ner sina målkilon. Vad händer nu? Jo, nu ska det jobbas stenhårt med "karaktären"! Äta allt men inte så ofta. Vad händer i kroppen? Jo, kroppen tänker "Jippie, svälten är slut! Nu lagrar jag fett så jag är beredd när nästa svält kommer". Och snabbt kan det gå! Man försöker parera, äta mindre portioner, låta bli kakan, träna lite mer... Några månader, något halvår, något år senare märker man att man inte lyckas... Kilona kommer tillbaka, fast man kämpar! Vad göra?!?

 

- Bantning påbörjas igen. Och nu fattar kroppen snabbt vad man håller på med. "Svält IGEN, det här kan jag, håll igen på förbränningen".... Ju fler gånger man påbörjar och avslutar svält-aktiga dieter, desto duktigare blir kroppen på fettlagring. Fantastiskt egentligen! Om det verkligen skulle bli svält...

Och så hamnar man i det som kallas jojo-banting. Där man med olika intervaller måste påbörja en diet för att kroppen lagrar på sig kilon emellan. För varje gång fungerar det sämre, därför att man förstör kroppens ämnesomsättning.

Varför gör man så mot sin kropp?

Jo, för att man vill att det ska gå fort! Och för att man vill gå ner i vikt, men man är inte beredd att avstå så mycket för att hålla vikten utan man vill att det ska lösa sig utan några direkta "uppoffringar" eller genom att man "skärper sig och äter mindre portioner".

 

Det finns ett bättre sätt:-). Att äta den mat som kroppen är gjord för, och på det sättet få balans i kroppen, och balans i vikten. Har du tur går det snabbt (jag själv gick ner 6 kg första månaden, det hade inte gått fortare med en svält-kur!), om du har otur så kan det ta längre tid. Men under tiden mår du bra och äter bra och i kroppen skapas balans.

Du kanske upptäcker att du måste göra små anpassningar och justera kosten så att den passar för dig och ditt liv, och då gör man det.

Man måste hitta en fungerande livsstil som ska fungera i många år för att man ska kunna hålla vikten och må bra. Långsiktigt!

Och man måste hitta sin egen nivå på hur mycket kolhydrater/socker man tål, inte anamma någon annans nivå som den mår bra av... Man får pröva och misslyckas. Och pröva och lyckas.

 

Mat ska inte vara ångest, mat ska vara glädje!

Nu när vi har förmånen att slippa jaga vår mat, utan kan handla den i fina mataffärer så finns absolut ingen anledning att handla och äta mat som vi inte mår bra av!

Etiketter: diverse

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

  • anna-lena valler » Håll ut för din rätt! :  ”Heja dig”

  • Lena » Övertygelse!:  ”Jag har inte vaccinerat mig eftersom jag misstänker att det är stor risk för mig..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln